GEÇİCİ GÖREVLERDE YATAK ÜCRETİNDEKİ 10 GÜN SINIRLAMASININ İPTALİ GÜNDEMDE
Açılan bir davada ileri sürülen Anayasaya aykırılık iddiasını ciddi bulan Trabzon Bölge İdare Mahkemesi, 6245 sayılı Harcırah Kanunu’nun 33. maddesine (d) fıkrasında yer alan “...ve her defasında on gün ile sınırlı olmak...” ibaresinin iptali istemiyle konuyu Anayasa Mahkemesine iletmişti. Anayasa Mahkemesi, söz konusu başvuruyu 18 Şubat tarihinde yapacağı toplantının gündemine aldı.
6245 sayılı Harcırah Kanunu’nun 33 üncü maddesinde, yurt içinde verilecek gündeliklerin miktarı konusu düzenlenirken;
-Madenin (b) fıkrasında; devamlı ikamet ettikleri yerler dikkate alınarak kurumlarınca belirlenen görev merkezi, mıntıka merkezi ve grup merkezi dışına teftiş, denetim, inceleme veya soruşturma görevi ile gönderilen bazı personelden söz edilerek bu personele ödenecek gündelikler düzenlenmiş ve bunlara (görevleri süresince) yatak ücreti ödenmesi de hüküm altına alınmıştır.
-Maddenin (d) fıkrasında; (b) fıkrasında sayılanlar dışında kalanlara ödenecek yatak ücreti, her görevlendirmede en çok 10 gün ile sınırlı tutulmuştur.
Bu düzenleme, yurt içinde geçici görevle başka yere gönderilenler arasında eşit olmayan bir durum yaratmakta ve bazı memurların görevleri süresince yatak ücreti ödenirken, bazı memurlara ise en çok 10 gün için yatak ücreti ödenmesi mağduriyete neden olmaktadır.
6245 sayılı Harcırah Kanunu’nun 33. maddesine (d) fıkrasında yer alan “...ve her defasında on gün ile sınırlı olmak...” ibaresinin Anayasaya aykırı olduğu ileri sürülmüş ve bu iddia Trabzon Bölge İdare Mahkemesi tarafından ciddi bulunmuştu.
Anayasa Mahkemesi söz konusu hükmün iptaline karar verirse; teftiş, denetim, inceleme veya soruşturma görevi yapmak üzere başka yere gönderilenlerin yanı sıra geçici görevlendirilen diğer personel de yatak ücreti ödemesi bakımından gün sınırlamasına tabi tutulmamış olacak.
Konaklama ücreti ödemesine ilişkin ayrıntılar için tıklayınız …
Sitemizden yapılan alıntılara "memurunyeri.com" şeklinde link verilmesi gereklidir.