KADRO DERECESİ YÜKSELEMEYEN MEMURLARIN AYLIKLARI NASIL ÖDENİR?
Devlet memuriyetine belli bir derece ve kademeden giren ve beli şartlara göre üst derecelere yükselebilen memurların, üst derecelerde kadro olmadığı için yükselemedikleri bazı durumlar da söz konusudur.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine göre istihdam edilen memurların memuriyete giriş derece ve kademeleri; eğitim durumlarına, unvanlarına, hizmet sınıflarına göre farklı olmakta ve bazı şartları taşımaları halinde üst derecelere yükselmeleri mümkün bulunmaktadır.
Ancak, derece yükselmesi için gerekli şartlara sahip oldukları halde, yükselebilecekleri derecede memurun atanabileceği kadronun bulunmaması durumuyla da karşılaşılabilmektedir.
Derece yükselmesinin şartları
Devlet Memurları Kanununun 68/A maddesinde, memurların derece yükselmesi yapabilmesi için gerekli şartlar belirtilmiştir. Buna göre; derece yükselmesi yapılabilmesi için:
**Üst derecelerden boş bir kadronun bulunması,
**Derecesi içinde en az 3 yıl ve bu derecenin 3 üncü kademesinde 1 yıl bulunmuş olması,
**Kadronun tahsis edildiği görev için öngörülen nitelikleri elde etmiş olması
gerekmektedir.
Kadro olmadığı halde üst dereceye yükselme
657 sayılı Kanunun 67 nci maddesinde, “Diğer şartları taşımakla birlikte üst derecelerde kadro olmadığı için derece yükselmesi yapamayan memurların kazanılmış hak aylıkları, öğrenim durumları itibariyle yükselebilecekleri dereceyi aşmamak şartıyla işgal etmekte oldukları kadroların üst derecelerine yükseltilir.” denilmiştir.
Bu düzenlemeye göre, örneğin; 5 inci derece memur unvanlı kadroda bulunan lisans mezunu personelin, kazanılmış hak aylığı itibariyle 5 inci derecenin 4 üncü kademesini hak etmesi durumunda, 4 üncü derecede memur unvanlı kadro olmadığı gerekçesiyle, kadro derecesi 5 inci derecede kalmakla birlikte kazanılmış hak aylığı 4 üncü derecenin 1 inci kademesine indirilecektir. Kazanılmış hak aylığı bakımından yapılan bu ilerleme, eğitim durumu itibariyle 1 inci derecenin 4 üncü kademesine kadar devam edecektir.
Kadro derecesi yükselmeyenlerin aylıkları
Kazanılmış hak aylık derece ve kademeleri ilerlediği halde, üst derecelerde kadro olmadığı için kadro dereceleri değişmeyen memurların aylıklarının ödenmesinde, maaş unsurları bakımından farklılıklar bulunmaktadır.
1-Kadro derecesine bağlı ödemeler: Devlet memurlarının mali haklarının kadro derecesine bağlı olarak belirlendiği durumlarda, memura kadro derecesine göre ödeme yapılacak ve kazanılmış hak aylık derecelerinin yükselmiş olması bu ödemeleri değiştirmeyecektir.
2-Aylık derecesine bağlı ödemler: Devlet memurlarının aylık aldıkları derecelere göre belirlenmiş olan ödeme unsurları, kazanılmış hak aylık derecelerindeki yükselmeye bağlı olarak değişeceğinden, kadro derecesinin değişmemesi, yapılacak ödemelerin değişmemesi anlamına gelmeyecektir.
Örnek:
Kazanılmış hak aylık derecesi 1/4 olan ve 5 inci derece memur unvanlı kadroda görev yapan bir personeli örnek aldığımızda, bu personelin aylık ödeme unsurları şu şekilde olacaktır:
-Gösterge: Kazanılmış hak aylığına göre 1/ 4 esas alınacaktır. (500)
-Ek gösterge: Kazanılmış hak aylık derecesi olan 1 inci derece esas alınacaktır. (2200)
-Yan ödemeler: Kadro derecesi ve aylık derecesi yan ödeme puanını etkilemeyecektir. (500)
-Özel hizmet tazminatı: Kadrosunun bulunduğu 5 inci derece esas alınacaktır. (49)
-Ek ödeme: Kazanılmış hak aylık derecesi olan 1 inci derece esas alınacaktır. (110)
Bu yazıya ait tüm haklar Memurunyeri.com'a aittir. "memurunyeri.com" şeklinde link verilmesi kaydıyla içerik kullanılabilir. Link vermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.©