MEMURLAR, İŞE GİTMEDİKLERİ GÜN SAYISINA GÖRE HANGİ CEZALARI ALIRLAR?
Devlet memurları, mesai günlerinde ve saatlerinde görevleri başında bulunmak zorunda olduklarından, izinsiz veya mazeretsiz olarak işe gitmedikleri durumlarda haklarında çeşitli yaptırımlar uygulanabilmektedir.
Mazeretsiz veya izinsiz olarak görevi başında bulunmayan memur hakkında, görevi başında bulunmadığı süreye göre çeşitli yaptırımlar uygulanabilmektedir.
Göreve geç giden veya erken ayrılan memur
Göreve geç gelen veya görevden erken ayrılan memura, görevinde ve davranışlarında daha dikkatli olması gerektiği yazılı olarak bildirilmek suretiyle UYARMA cezası verilir.
Bu sebeple ceza alan memur, 5 yıl içinde aynı fiili yeniden işlerse hakkında KINAMA cezası uygulanır.
Göreve 1 veya 2 gün gitmeyen memur
Göreve 1 ya da 2 gün gitmeyen memura, brüt aylığından 1/30 ila 1/8 arasında kesinti yapılmak suretiyle AYLIKTAN KESME cezası verilir.
Bu sebeple ceza alan memur, 10 yıl içinde aynı fiili yeniden işlerse hakkında KADEME İLERLEMESİNİN DURDURULMASI cezası uygulanır.
Göreve kesintisiz olarak 3, 4, 5, 6, 7, 8 veya 9 gün gitmeyen memur
Göreve kesintisiz olarak 3, 4, 5, 6, 7, 8 ya da 9 gün gitmeyen memura, bulunduğu kademedeki ilerlemesinin 1, 2 veya 3 yıl durdurulması suretiyle KADEME İLERLEMESİNİN DURDURULMASI cezası verilir.
Bu sebeple ceza alan memur, 10 yıl içinde aynı fiili yeniden işlerse hakkında DEVLET MEMURLUĞUNDAN ÇIKARMA cezası uygulanır.
Kesintisiz göreve gidilmeyen gün sayısının hesabına, göreve kesintili olarak gidilmeyen (1 veya 2 gün) süreler dahil edilmez.
Göreve kesintisiz 10 gün gitmeyen memur
Göreve kesintisiz 10 gün gitmeyen memur, yazılı müracaatının varlığı aranmadan ÇEKİLME isteğinde bulunmuş sayılır.
Kesintisiz göreve gidilmeyen gün sayısının hesabına, göreve kesintili olarak gidilmeyen (1 veya 2 gün) süreler dahil edilmez.
Bu şekilde görevlerine son verilenler, 1 yıl geçmeden yeniden Devlet memuriyetine giremezler.
Göreve kesintili olarak toplam 20 gün gitmeyen memur
Bir takvim yılında (kesintili) toplam 20 gün göreve gitmeyen memura, bir daha Devlet memurluğuna atanmamak üzere DEVLET MEMURLUĞUNDAN ÇIKARMA cezası verilir.
Bu cezayı alanlar bir daha Devlet memuru olamazlar.
Öte yandan, mazeretsiz veya izinsiz olarak belli sürelerle göreve gitmedikleri için disiplin cezası verilen Devlet memurları hakkında, geçmiş hizmetleri sırasındaki çalışmalarının olumlu olması ve ödül veya başarı belgesi almış olmaları gibi hususlar göz önünde bulundurularak, bir derece hafif olan disiplin cezasının uygulanması da mümkündür.
Sitemizden yapılan alıntılara "memurunyeri.com" şeklinde aktif link verilmesi gereklidir.