logo yeni

BAKAN İSLAMDAN ENGELLİLERLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR

Aktif . Yayınlanma mansethaber

engelli 4Türkiye Sakatlar Konfederasyonunu ziyaret eden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Başkan Yusuf Çelebi ile görüştü.

Engelli düzenlemelerinde derneklerin katkısı

Bakan İslam, "Engellilerle ilgili neredeyse tüm mevzuat metinlerimiz son 10-15 yılın eseridir. Bu çalışmalarda vakıfların, konfederasyonların, derneklerin çok büyük katkısı var" dedi.

Engelli yardımı kesilmeyecek

İslam, engelli vatandaşlara yapılan yardımın kesileceği haberlerine ilişkin olarak ise, "Buna çok şaşırıyoruz. Birilerinin 'Belki biz iktidar oluruz, geliriz de bunu keseriz' gibi bir ümidi varsa boşuna ümitleniyorlar. Bunu yaptırmayız da yapmayız da. Böyle bir plan, bir çalışma, böyle bir gidişat, böyle bir tasavvur yok. Engellinin herhangi bir şekilde ücretini, aylığını, yardımını kesmek gibi bir plan, tasavvur, herhangi bir şey yok" dedi.

İslam, 2007 yılı ile 2015 yılı arasında engelli aylığı alan insan sayısında 450 bin civarında bir artış olduğunu belirterek, ”Dolayısıyla biz bu ücretleri artırıyoruz. Daha çok insana ulaşmaya çalışıyoruz. Bunlar bizim engellilerin haklarını ne kadar savunduğumuzu gösteren örneklerdir. Bundan sonra da devam edecek" şeklinde konuştu.

Gelir artışı olanlardan geri isteniyor

Bakan İslam, engellilerin bazı hususlara dikkat etmesini isteyerek, "Bizim de engelli ve engelli yakınlarımızdan bir ricamız var. Yaptığımız sözleşmeye kendileri de çok dikkat etsinler. Bizim de şu tarz şikayetlerimiz var. Engelli vefat ettikten sonra aile engelli maaşı, engelli bakım ücreti almaya devam ediyor ya da engellilik durumu sona erdiğinde yine bu ücretler alınmaya devam ediliyor. Biz bunları kestiğimiz zaman ve geriye dönük faizleriyle birlikte bu haksız ödemeyi istediğimiz zaman da kıyamet kopuyor. Bunlar doğru değil. Her iki taraf da birbirine karşı anlayışlı olmalı. Biz engelli haklarını savunurken, diğer vatandaşlarımızın hakkını da savunmalıyız" dedi.

Geri ödeme istenen ailelerin durumuna bakılıyor

Gelir artışı olan engellilerden geri ödeme istendiğini doğrulayan İslam, "Bununla ilgili bir tebligat yaptık. Geri ödeme istenen ailelerin maddi durumlarına bakılmasını istedik. Bu geri ödemeyi yapabilecek durumda olup olmadıklarının kontrol edilmesini istedik. Bu kontroller yapılıyor. Eğer aile birikmiş haksız geliri ödeme gücüne sahip değilse orada karşılıklı anlaşma yoluna gitmemiz mümkün. Şimdi o incelemeleri yapıyoruz. Vatandaşımız rahat olsun, ücret kesildikten sonra geri ödemelerle ilgili yeni bir yapılanmaya gideceğiz." ifadelerini kullandı.

Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi ise özellikle bürokraside de engelli vatandaşların varlığının hissedilmesi gerektiğini ve engellilere eğitimlerine göre iş verilmesini istedi.

Bizi Sosyal Medyada Bulun

Sosyal medya sayfalarımıza üye olarak haberlerimize ulaşmak için aşağıdaki ikonları kullanabilirsiniz.

İçerik Koruması

5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümleri gereğince, Sitemiz içeriğinin izinsiz olarak kopyalanması, alıntı yapılması yasaktır.